Enric Pla Montferrer
Nascut a Lluçà el 1969, es forma en forja artística a l’Escola d’art i oficis de Vic i en escultura al centre d’art La Rectoria de Sant Pere de Vilamajor. El 2001 obre el seu propi taller a Alpens, des d’on segueix creant. Actualment és el forjador i coordinador de treballs de forja de la Sagrada Família, i treballa per altres edificis modernistes.

FORMACIÓ:

1989 – 1994 · Forja artística a l’escola d’Art de Vic.
1996 · Curs d’Escultura en ferro, Centre internacional d’art i recerques “La Rectoria” de Sant Pere de Vilamajor (BCN), amb l’escultor Josep Plandiura.
1998 · Obté la carta d’artesà nº 12676 com a forjador i escultor.
1999 · Col·labora durant dos anys amb l’escultor Josep Plandiura, en escultures de gran format i els cursos d’estiu que imparteix al Centre d’Art “La Rectoria”, fent grans escultures per espais públics com la porta de la Pia Almoina al Museu diocesà de Barcelona, o l’escultura a l’agermanament entre Sant Antoni de Vilamajor i Gebrezac, de 7 m d’alçada. Allà també aprèn la tècnica del gravat amb la Marta Chinchilla. Una etapa molt enriquidora aprenent i convivint amb artistes d’arreu del món.
2001 · Obre les portes del seu propi taller a Alpens (BCN) on viu i treballa en projectes de forja artística i escultures per espais públics i privats. Des d’aquest any és l’ànima i un dels coordinadors de la Trobada Internacional de Forjadors a Alpens, que actualment aplega bianualment a més de 170 forjadors d’arreu del món.

2009 · Diploma de Mestre Artesà com a forjador i escultor.
2012 · Comença a treballar per la Sagrada Família, formant part de l’equip humà que segueix la construcció de la gran obra d’Antoni Gaudí, i on en l’actualitat coordina tots els treballs de forja artística. Com a feines importants, ell i el seu equip, han fet la restauració del Moble de la Sagristia (original de Gaudí), baranes de la Cantúria, escales i baranes del Presbiteri, bancs del Pla de Temple, escultura d’un boix grèvol per la façana de naixement, ... i més recentment els 12 estels de la corona, i els acabats de l’estel gran que corona la torre de la Mare de Déu.
2018 · Forma part de la representació de la Cultura Catalana, al SMITHSONIAN FOLKLIFE FESTIVAL, a Washington, on Catalunya i Armènia són els països convidats.
2018 · Guanya el PREMI RICHARD H. DRIEHAUS de les Arts de la Construcció 2018, el més important d’artesania a nivell d’Espanya. Amb tots aquests anys, i compaginant el treball a Sagrada Família, s’ha especialitzat amb la restauració i la reproducció de la Forja del Modernisme, i dels edificis més emblemàtics del país, com són la Sagrada Família, la Torre de Bellesguard, La casa Pascual i Pons, la casa Pia Batlló, el Palau Macaya, casa Josep Oliveras, casa Enric Llorens, el panteó de la Família Terradas, la torre de Sobrevia, ...

2024 · Porta a terme la restauració de la forja de Casa Batlló

Amb la seva vessant més artística com escultor, ha exposat i creat obres a nivell nacional i internacional.
ENG CAT ESP
© Copyright MONTFERRER Carrera Lluçanesa, 18 08587 ALPENS - BCN 626 389 116 - enricpla@gmail.com Crèdits / Avís legal